Computer Awareness MCQs -Complete Set

                                           Computer Awareness MCQs 


Computer Awareness MCQs -Complete set



1. The term ‘Computer’ is derived from..........
a. Latin b. German c. French d. Arabic
Answer a) Latin
2. Who is the inventor of “Difference Engine”?
a. Allen Turing b. Charles Babbage c. Simur Cray d. Augusta Adaming
Answer b. Charles Babbage
4. Who is the father of Computer science?
a. Allen Turing b. Charles Babbage c. Simur Cray d. Augusta Adaming
Answer b. Charles Babbage
5. Who is the father of personal computer?
a. Edward Robert b. Allen Turing c. Charles Babbage d. None of these
Answer a. Edward Robert
6. A CPU contains
a. a card reader and a printing device b. an analytical engine and a control unit
c. a control unit and an arithmetic logic unit d. an arithmetic logic unit and a card reader
Answer c. a control unit and an arithmetic logic unit
7. Which of the following controls the process of interaction between the user and
the operating system?
a. User interface b. Language translator
c. Platform d. Screen saver
Answer a. User interface
8. The first computers were programmed using
a. assembly language b. machine language
c. source code d. object code
Answer b. Machine language
9. ..........is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of
information between computing devices.
a. network b. Peripheral c. expansion board d. digital device
Answer a. Network
 COMPUTER AWARENESS PDF
10. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called
a. Entry codes b. Passwords c. Security commands d. Code words
Answer b. Passwords
11. Which of the following statements is true ?
a. Minicomputer works faster than Microcomputer
b. Microcomputer works faster than Minicomputer
c. Speed of both the computers is the same
d. The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of
advanced
Answer a. Minicomputer works faster than Microcomputer
12. You organize files by storing them in
a. archives b. folders c. indexes d. Lists
Answer b. Folders
13. What type of resource is most likely to be a shared common resource in a
computer Network?
a. Printers b. Speakers c. Floppy disk drives d. Keyboards
Answer a. Printers
14. Which device is required for the Internet connection?
a. Joystick b. Modem c. CD Drive d. NIC Card
Answer b. Modem
15. What is a light pen?
a. A Mechanical Input device b. Optical input device
c. Electronic input device d. Optical output device
Answer b. Optical input device
16. UNIVAC is
a. Universal Automatic Computer b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer d. Unvalued Automatic Computer
Answer a. Universal Automatic Computer
17. CD-ROM stands for
a. Compactable Read Only Memory b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory d. Compact Disk Read Only Memory
Answer a. Compactable Read Only Memory
18. ALU is
a. Arithmetic Logic Unit b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit d. None of above
Answer a. Arithmetic Logic Unit
19. VGA is
a. Video Graphics Array b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array d. Video Graphics Adapter
Answer a. Video Graphics Array
20. IBM 1401 is
a. First Generation Computer b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer d . Fourth Generation Computer
Answer b. Second Generation Computer
21. MSI stands for
a. Medium Scale Integrated Circuits b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit d. Medium System Intelligent Circuit
Answer a. Medium Scale Integrated Circuits
22. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
a. 1.40 MB b. 1.44 GB c. 1.40 GB d. 1.44 MB
Answer d. 1.44MB
23. WAN stands for
a. Wap Area Network b. Wide Area Network
c. Wide Array Net d. Wireless Area Network
Answer b. Wide Area Network
24. MICR stands for
a. Magnetic Ink Character Reader b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader d. None
Answer a. Magnetic Ink Character Reader
25. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Answer a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
26. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
a. Printer b. Key board c. Mouse d. Arithmetic & Logic unit
Answer d. Arithmetic & Logic unit
27. CAD stands for
a. Computer aided design b. Computer algorithm for design
c. Computer application in design d. Computer analogue design
Answer a. Computer aided design
28. Junk e-mail is also called
a. Spam b. Spoof c. Sniffer script d. Spool
Answer a. Spam
29. Hackers
a. all have the same motive
b. break into other people's computers
c. may legally break into computers as long as they do not do any damage
d. are people who are allergic to computers
Answer b. break into other people's computers
30. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server
system?
a. Mainframe b. Mini-computer c. Microcomputer d. PDA
Answer c. Microcomputer
31. A computer cannot 'boot' if it does not have the
a. Compiler b. Loader c. Operating System d. Assembler
Answer c. Operating System
32. The amount of vertical space between lines of text in a document is called
a. double-space b. line spacing c. single space d. vertical spacing
Answer b. line spacing
33. Example of non-numeric data is
a. Employee address b. Examination score c. Bank balance d. d. Bookmark
Answer a. Employee address
34. What is embedded system?
a. The programme which arrives by being wrapped in box.
b. The programme which is the permanent part of the computer
c. The computer which is the part of a big computer
d. The computer and software system that control the machine
Answer d. The computer and software system that control the machine
35. First page of Website is termed asa.
Homepage b. Index c. JAVA script d. All of these
Answer a. Homepage
36. ...................... is the appearance of typed characters?
a. Size b. Format c. Point d. Colour
Answer b. Format
37. When a file is saved for the first time
a. a copy is automatically printed
b. it must be given a name to identify it
c. it does not need a name
d. it only needs a name if it is not going to be printed
Answer b. it must be given a name to identify it
38. Office LANS, which are scattered geographically on large scale, can be connected by
the use of corporate a.CAN b. LAN c. DAN d. WAN
Answer d. WAN
39. Where are data and programme stored when the processor uses them?
a. Main memory b. Secondary memory c. Disk memory d. Programme memory
Answer a. Main memory
40. ............... represents raw facts, where-as................. is data made meaningful.
a. Information, reporting b. Data, information c. Information, bits d. Records, bytes
Answer b. Data, information
41. What characteristic of read-only memory (ROM) makes it useful?
a. ROM information can be easily updated.
b. Data in ROM is non-volatile, that is, it remains there even without electrical power.
c. ROM provides very large amounts of inexpensive data storage.
d. ROM chips are easily swapped between different brands of computers.
Answer b. Data in ROM is non-volatile, that is, it remains there even without electrical
power.
42. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their
causes?
a. operating system extensions b. Cookies c. diagnostic software d. boot diskettes
Answer c. diagnostic software
43. Which programming languages are classified as low level languages?
a. BASIC, COBOL, Fortran b. Prolog c. C, C++ d. Assembly languages
Answer d. Assembly languages
44. Which of the following is not anti- viruses’ software?
a. NAV b. F-Prot c. Oracle d. McAfee
Answer c. Oracle
45. Which device is required for the Internet connection?
a. Joystick b. Modem c. CD Drive d. NIC Card
Answer b. Modem
46. What does DMA stand for?
a. A. Distinct Memory Access b. Direct Memory Access
c. Direct Module Access d. Direct Memory Allocation
Answer b. Direct Memory Access
47. Which of the following is a storage device?
a. Tape b. Hard Disk c. Floppy Disk d. All of the above
Answer d. All of the above
48. When did John Napier develop logarithm?
a. 1416 b. 1614 c.1641 d. 1804
Answer b. 1614
49. A normal CD- ROM usually can store up to _________ _data?
a. 680 KB b. 680 Bytes c. 680 MB d. 680 GB
Answer c. 680 MB
50. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?
a. Consumers b. Workers c. Foremen d. Managers
Answer d. Managers
51. What is a light pen?
a. Mechanical Input device b. Optical input device
c. Electronic input device d. Optical output device
Answer b. Optical input device
52. BCD is
a. Binary Coded Decimal b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit d. Bit Coded Digit
Answer a. Binary Coded Decimal
53. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information
Answer c. American Standard Code for Information Interchange
54. Which of the following is first generation of computer?
a. EDSAC b. IBM-1401 c. CDC-1604 d. ICL-2900
Answer a. EDSAC
55. Chief component of first generation computer was
a. Transistors b. Vacuum Tubes and Valves c. Integrated Circuits d. None of above
Answer b. Vacuum Tubes and Valves
56. FORTRAN is
a. File Translation b. Format Translation c. Formula Translation d. Floppy Translation
Answer c. Formula Translation
57. EEPROM stands for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above
Answer c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
58. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955 b. 1956 to 1965 c. 1965 to 1970 d. 1970 to 1990
Answer b. 1956 to 1965
59. The computer size was very large in
a. First Generation b. Second Generation c. Third Generation d. Fourth Generation
Answer a. First Generation
60. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation b. Second Generation c. Third Generation d. Fourth Generation
Answer d. Fourth Generation
61. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a. OCR b. OMR c. MICR d. All of above
Answer a. OCR
62. The output quality of a printer is measured by
a. Dot per inch b. Dot per sq. inch c. Dots printed per unit time d. All of above
Answer b. Dot per sq. inch
63. In analogue computer
a. Input is first converted to digital form b. Input is never converted to digital form
c. Output is displayed in digital form d. All of above
Answer b. Input is never converted to digital form
64. In latest generation computers, the instructions are executed
a. Parallel only b. Sequentially only c. Both sequentially and parallel d. All of above
Answer c. Both sequentially and parallel
65. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
a. Van-Neumann b. Joseph M. Jacquard
c. J. Presper Eckert and John W Mauchly d. All of above
Answer c. J. Presper Eckert and John W Mauchly
66. Who invented the high level language “C”?
a. Dennis M. Ritchie b. Niklaus Writh c. Seymour Papert d. Donald Kunth
Answer a. Dennis M. Ritchie
67. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers
to a. Console-operator b. Programmer c. Peopleware d. System Analyst
Answer c. Peopleware
68. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
a. 1978 b. 1984 c. 1990 d. 1991
Answer d. 1991
69. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Sillico
sapiens?
a. Monitor b. Hardware c. Robot d. Computer
Answer d. Computer
70. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer
jargon for it?
a. Leech b. Squid c. Slug d. Glitch
Answer d. Glitch
71. Modern Computer are very reliable but they are not
a. Fast b. Powerful c. Infallible d. Cheap
Answer c. Infallible
72. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which
requires operator attention?
a. Pixel b. Reverse video c. Touch screen d. Cursor
Answer b. Reverse video
73. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What
is the common name for such boards?
a. Daughter board b. Motherboard c. Father board d. Breadboard
Answer b. Motherboard
74. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active
components are mounted on a single board. What is the name of this board?
a. Motherboard b. Breadboard c. Daughter board d. Grandmother board
Answer a. Motherboard
75. What is meant by a dedicated computer?
a. Which is used by one person only b. Which is assigned one and only one task
c. Which uses one kind of software d. Which is meant for application software
Answer b. Which is assigned one and only one task
76. The system unit of a personal computer typically contains all of the following
except: a. Microprocessor b. Disk controller c. Serial interface d. Modem
Answer d.Modem
77. A computer program that converts an entire program into machine language is
called a/an a.Interpreter b. Simulator c. Compiler d. Commander
Answer c. Compiler
78. A computer program that translates one program instructions at a time into
machine language is called a/an
a. Interpreter b. CPU c. Compiler d. Simulator
Answer a. Interpreter
79. A small or intelligent device is so called because it contains within it a
a. Computer b. Microcomputer c. Programmable d. Sensor
Answer d. Sensor
80. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as
a. Boot b. Bug c. Biff d. Strap Answer b. Bug
81. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science
fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is
a. Bug b. Vice c. Lice d. Worm Answer d. Worm
82. A state. is a bi-stable electronic circuit that has
a. Multivibrator b. Flip-flop c. Logic gates d. Laten
Answer b. Flip-flop
83. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as
a. Spam b. Trash c. Calibri d. Courier
Answer a. Spam
84. DOS stands for
a. Disk Operating System b. Disk operating session
c. Digital Operating System d. Digital Open system
Answer a. Disk Operating System
85. Who is the chief of Microsoft
a. Babbage b. Bill Gates c. Bill Clinton d. none of these
Answer b. Bill Gates
86. Which of the following are input devices?
a. Keyboard b. Mouse c. Card reader d. Any of these
Answer d. Any of these
87. Examples of output devices are
a. Screen b. Printer c. Speaker d. All of these
Answer d. Any of these
88. Which of the following is also known as brain of computer
a. Control unit b. Central Processing unit c. Arithmetic and language unit d. Monitor
Answer b. Central Processing unit
89. IBM stands for
a. Internal Business Management b. International Business Management
c. International Business Machines d. Internal Business Machines
Answer c. International Business Machines
90. ............ translates and executes program at run time line by line
a. Compiler b. Interpreter c. Linker d. Loader
Answer b. Interpreter
91. is an OOP principle
a. Structured programming b. Procedural programming c. Inheritance d. Linking
Answer c. Inheritance
92. COBOL is widely used in application s
a. Commercial b. Scientific c. Space d. Mathematical
Answer a. Commercial
93. RAM stands for
a. Random origin money b. Random only memory
c. Read only memory d. Random access memory
Answer d. Random access memory
94. 1 Byte =? a. 8 bits b. 4 bits c. 2 bits d. 9 bits
Answer a. 8 bits
95. SMPS stands for
a. Switched mode Power Supply b. Start mode power supply
c. Store mode power supply d. Single mode power supply
Answer a. Switched mode Power Supply
96. The device used to carry digital data on analogue lines is called as
a. Modem b. Multiplexer c. Modulator d. Demodulator
Answer a. Modem
97. VDU is also called
a. Screen b. Monitor c. Both 1 & 2 d. Printer
Answer c. Both 1 & 2
98. BIOS stands for
a. Basic Input Output system b. Binary Input output system
c. Basic Input Off system d. all the above
Answer a. Basic Input Output system
99. Father of “C‘ programming language
a. Dennis Ritchie b. Prof John Keenly c.Thomas Kurtz d. Bill Gates
Answer a. Dennis Ritchie
100. The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are
referred to as computer.........
a. programs b. Processors c. input devices d. memory modules
Answer a. Programs
101. An area of a computer that temporarily holds data waiting to be processed
is.......... a. CPU b. Memory c. Storage d. File
Answer b. Memory
102. ........... is the key to close a selected drop -down list; cancel a command and close
a dialog box. a. TAB b. SHIFT c. ESC d. F10
Answer c. ESC
103. .......... is the key we use to run the selected command.
a. SHIFT b. TAB c. ENTER d. CTRL
Answer c. ENTER
104. ............. Is the functional key to display save-as box.
a. F5 b. F6 c. F9 d. F12 Answer d. F12
105. Data becomes ................ when it is presented in a format that people can
understand and use a.processed b. graphs c. information d. Presentation
Answer c. information
106. The term ............. designates equipment that might be added to a computer
system to enhance its functionality.
a. digital device b. system add-on c. disk pack d. peripheral device
Answer d. Peripheral device
107. A ............ is a microprocessor -based computing device.
a. personal computer b. Mainframe c. Workstation d. Server
Answer a. personal computer
108. RAM can be treated as the ......... for the computer's processor
a. factory b. operating room c. waiting room d. planning room
Answer c. waiting room
109. Which of the following are the functions of a operating system
a. Allocates resources b. Monitors Activities
c. Manages disks and files d. All of the above
Answer d. All of the above
110. To move a copy of file from one computer to another over a communication
channel is called?
a. File transfer b. File encryption c. File modification d. File copying
Answer a. File transfer
111. The primary function of the ............ is to set up the hardware and load and start
an operating system
a. System Programs b. BIOS c. CP d. Memory
Answer b. BIOS
112. What kind of memory is both static and non -volatile?
a. RAM b. ROM c. BIOS d. CACHE
Answer b. ROM
113. .......... is computer software designed to operate the computer hardware and to
provide platform for running application software
a. Application software b. System software c. Software d. Operating system
Answer b. System software
114. The ......... is the amount of data that a storage device can move from the storage
medium to the Computer per second
a. data migration rate b. data digitizing rate
c. data transfer rate d. data access rate
Answer c. data transfer rate
115. A device, which is not connected to CPU, is called as .......
a. land-line device b. On-line device c. Off-line device d. Device
Answer c. Off-line device
116. What is the other name for programmed chip?
a. RAM b. ROM c. LSIC d. PROM
Answer c. LSIC
117. On-line real time systems become popular in ........... generation
a. First Generation b. Second Generation c. Third Generation d. Fourth Generation
Answer c. Third Generation
118. You use a(n) ....., such as a keyboard or mouse, to input information
a. output device b. input device c. storage device d. processing device
Answer b. input device
119. ............. is the ability of a device to "jump" directly to the requested data
a. Sequential access b. Random access c. Quick access d. All of the above
Answer b. Random access
120. ............. provides process and memory management services that allow two or
more tasks, jobs, or programs to run simultaneously
a. Multitasking b. Multithreading c. Multiprocessing d. Multicomputing
Answer a. Multitasking
121. The task of performing operations like arithmetic and logical operations is
called...... a. Processing b. Storing c. Editing d. Sorting
Answer a. Processing
122. ALU and Control Unit jointly known as a. RAM b. ROM c. CPU d. PC
Answer c. CPU
123. RAM is an example of
a. Secondary memory b. Primary memory c. Main memory d. Both (1) and (2)
Answer b. Primary memory
124. Magnetic disk is an example of
a. Secondary memory b. Primary memory c. Main memory d. Both (1) and (2)
Answer a. Secondary memory
125. Which one of the following is NOT a computer language
a. MS-Excel b. BASIC c. COBOL d. C++
Answer a. MS-Excel
126. RAM is also called as
a. Read / Write Memory b. Long Memory c. Permanent Memory d. Primary Memory
Answer a. Read / Write Memory
127. ............ Store data or information temporarily and pass it on as directed by the
control unit
a. Address b. Register c. Number d. Memory
Answer b. Register
128. Select the Odd one
a. Operating system b. Interpreter c.Compiler d. Assembler
Answer a. Operating system
129. A ............ is an additional set of commands that the computer displays after you
make a selection from the main menu
a. dialog box b. Submenu c.menu selection d. All of the above
Answer a. dialog box
130. COBOL is an acronym for.............
a. Common Business Oriented Language b. Computer Business Oriented Language
c. Common Business Operated Language d. Common Business Organized Language
Answer a. Common Business Oriented Language
131. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT
a. hackers b. Spam c. Viruses d. identity theft
Answer b. Spam
132. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a
computer?
a. gathering data b. processing data into information
c. analyzing the data or information d. storing the data or information
Answer c. analyzing the data or information
133. All of the following are examples of storage devices EXCEPT :
a. hard disk drives b. printers c. floppy disk drives d. CD drives
Answer b. Printers
134. The CPU and memory are located on the :
a. expansion board b. motherboard c. storage device d. output device
Answer b. Motherboard
135. ............... is the science that attempts to produce machines that display the same
type of intelligence that humans do
a. Nanoscience b. Nanotechnology c. Simulation d. Artificial intelligence (Al)
Answer d. Artificial intelligence (Al)
136. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a :
a. networked b. Mainframe c. supercomputer d. Client
Answer b. Mainframe
137. When creating a computer program, the ......... designs the structure of the
program
a. End user b. System Analyst c. Programmer d. All of the above
Answer b. System Analyst
138. A computer program that converts an entire program into machine language at
one time is called a/ an
a. Interpreter b. simulator c. characters d. Compiler
Answer c. characters
139. Computers process data into information by working exclusively with :
a. multimedia b. word c. numbers d. Characters
Answer c. numbers
140. The difference between people with access to computers and the Internet and
those without this access is known as the :
a. digital divide b. Internet divide c. Web divide d. E-illiteracy
Answer a. digital divide
141. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called......
a. upgrading b. processing c. Batching d. Utilizing
Answer b. processing
142. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal's
computer is an example of a law enforcement speciality called:
a. robotics b. Simulation c. computer forensics d. Animation
Answer c. computer forensics
143. Where does most data go first with in a computer memory hierarchy?
a. RAM b. ROM c. BIOS d. CACHE Answer a. RAM
144. The………….data mining technique derives rules from real-world case examples.
a. Rule discover b. Signal processing c. Neural nets d. Case-based reasoning
Answer c. Neural nets
145. …………….are used to identify a user who returns to a Website
a. Cookies b. Plug-ins c. Scripts d. ASPs
Answer a. Cookies
146. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable
are known asa.
an ASCII code b. a magnetic tape c. an OCR scanner d. a bar code
Answer d. A bar code
147. Why is it unethical to share copyrighted files with your friends?
a. It is not unethical, because it is legal.
b. It is unethical because the files are being given for free.
c. Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
d. It is not unethical because the files are being given for free.
Answer c. Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
148. Reusable optical storage will typically have the acronyma.
CD b. DVD c. ROM d. RW
Answer d. RW
149. The most common type of storage devices area.
Steel b. optical c. magnetic d. Flash
Answer b. Optical
150. A device that connects to a network without the use of cables is said to bea.
Distributed b. free c. centralized d. none of these
Answer d. none of these
151. A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers
to get information illegally or do damage is aa.
Hacker b. spammer c. instant messenger d. Programmer
Answer a. Hacker
152. To access properties of an object, the mouse technique to use isa.
Dragging b. Dropping c. right-clicking d. shift-clicking
Answer c. right-clicking
153. A DVD is an example of a (n)-
a. hard disk b. optical disc c. output device d. solid-state storage device
Answer b. optical disc
154. The process of transferring files from a computer on the Internet to your
computer is called
a. Downloading b. Uploading c. FTP d. JPEG
Answer a. Downloading
155. ........... is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
a. Tracking b. Formatting c. Crashing d. Allotting
Answer b. Formatting
156. Help Menu is available at which button?
a. End b. Start c. Turnoff d. Restart Answer b. Start
157. The technology that stores only the essential instructions on a microprocessor
chip and thus enhances its speed is referred to as
a. CISC b. RISC c. CD-ROM d. Wi-Fi
Answer b. RISC
158. Which is not a basic function of a computer?
a. Store data b. Accept input c. Process data d. Copy text
Answer d. Copy text
159. ASCII is a coding system that provides
a. 256 different characters b. 512 different characters
c. 1024 different characters d. 128 different characters
Answer c. 1024 different characters
160. Which part of the computer is directly involved in executing the instructions of the
computer program?
a. The scanner b. The main storage c.The secondary storage d. The processor
Answer d. The processor
161. When a computer is switched on, the booting process performs
a. Integrity Test b. Power-On Self-Test c. Correct Functioning Test d. Reliability Test
Answer b. Power-On Self-Test
162. A computer system that is old and perhaps not satisfactory is referred to as a(n)
a. Ancient system b. Historical system c. Age old system d. Legacy system
Answer d. Legacy system
163. Which of the following is not a binary number?
a. 001 b. 101 c. 202 d. 110
Answer c. 202
164. Which of the following does not store data permanently?
a. ROM b. RAM c. Floppy Disk d. Hard Disk
Answer b. RAM
165. Which of the following is the smallest storage?
a. Megabyte b. Gigabyte c. Terabyte d. None of these
Answer d. None of these
166. Which of the following contains permanent data and gets updated during the
processing of transactions?
a. Operating System File b. Transaction file c. Software File d. Master file
Answer d. Master file
167. Which of the following helps to protect floppy disks from data getting accidentally
erased?
a. Access notch b. Write-protect notch c. Entry notch d. Input notch
Answer b. Write-protect notch
168. A modem is connected to
 a. a telephone line b. a keyboard c. a printer d. a monitor
Answer a. a telephone line
169. Large transaction processing systems in automated organisations use
a. Online processing b. Batch Processing
c. Once-a-day Processing d. End-of-day processing
Answer b. Batch Process
170. In a computer, most processing takes place in
a. Memory b. RAM c. motherboard d. CPU
Answer d. CPU
171. Which of the following is not a storage medium?
a. Hard disk b. Flash drive c. DVD d. Scanner
Answer d. Scanner
172. The computer abbreviation KB usually means
a. Key Block b. Kernel Boot c. Kilo Byte d. Kit Bit
Answer c. Kilo Byte
173. The typical computer criminal is a(n):
a. Young hacker.
b. Trusted employee with no criminal record.
c. Trusted employee with a long, but unknown criminal record.
d. Overseas young cracker.
Answer b. Trusted employee with no criminal record.
174. The common name for the crime of stealing passwords is:
a. Jacking. b. Identity theft. c. Spoofing. d. Hacking.
Answer c. Spoofing
175. Collecting personal information and effectively posing as another individual is
known as the crime of:
a. Spooling. b. Identity theft. c. Spoofing. d. Hacking.
Answer b. Identity theft.
176. Malicious software is known as:
a. Badware. b. Malware. c. Maliciousware. d. Illegalware.
Answer b. Malware
177. A program that performs a useful task while simultaneously allowing destructive
acts is a:
a. Worm. b. Trojan horse. c. Virus. d. Macro virus.
Answer b. Trojan horse
178. An intentionally disruptive program that spreads from program to program or
from disk to disk is known as a:
a. Trojan horse. b. Virus. c. Time bomb. d. Time-related bomb sequence.
Answer b. Virus
179. In 1999, the Melissa virus was a widely publicised:
a. E-mail virus. b. Macro virus. c. Trojan horse. d. Time bomb.
Answer a. E-mail virus.
180. What type of virus uses computer hosts to reproduce itself?
a. Time bomb b. Worm c. Melissa virus d. Macro virus
Answer b. Worn
181. The thing that eventually terminates a worm virus is a lack of:
a. Memory or disk space. b. Time. c. CD drives space. d. CD-RW.
Answer a. Memory or disk space.
182. When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a:
a. Time-related bomb sequence. b. Virus. c. Time bomb. d. Trojan horse.
Answer c. Time bomb.
183. A logic bomb that was created to erupt on Michelangelo‘s birthday is an example
of a:
a. Time-related bomb sequence. b. Virus. c. Time bomb. d. Trojan horse.
Answer c. Time bomb.
184. What is the name of an application program that gathers user information and
sends it to someone through the Internet?
a. A virus b. Spybot c. Logic bomb d. Security patch
Answer b. Spybot
185. _____ is the measurement of things such as fingerprints and retinal scans used for
security access.
a. Biometrics b. Bio measurement c. Computer security d. Smart weapon machinery
Answer a. Biometrics
186. What is the most common tool used to restrict access to a computer system?
a. User logins b. Passwords b. Computer keys d. Access-control software
Answer b. Passwords
 COMPUTER AWARENESS PDF
187. Hardware or software designed to guard against unauthorized access to a
computer network is known as a(n):
a. Hacker-proof program b. Firewall c. Hacker-resistant server d. Encryption safe wall
Answer b. Firewall
188. The scrambling of code is known as:
a. Encryption. b. a firewall. c. Scrambling. d. Password proofing.
Answer a. Encryption
189. To prevent the loss of data during power failures, use a(n):
a. Encryption program. b. Surge protector. c. Firewall. d. UPS.
Answer d. UPS
190. _____ is defined as any crime completed through the use of computer technology.
a. Computer forensics b. Computer crime c. Hacking d. Cracking
Answer b. Computer crime
191. _____ refers to electronic trespassing or criminal hacking.
a. Cracking b. Jacking c. Spoofing d. Smarming
Answer a. Cracking
192. The first electronic computer was developed by
a. J.V. Attansoff b. Bill Gates c.Simur Cray d. Winton Serf
Answer a. J.V. Attansoff
193. Snowbol is an/a _________
a. Operating system b. HLL c. Software d. Search engine
Answer b. HLL
194. Switching device of fifth generation computer is ______
a. Vacuum tubes b. Transistors c. IC d. VLSI
Answer d. VLSI
195. _____ computers operates essentially by counting
a. Portable computer b. Hybrid computer c. Analog computer d. Digital computer
Answer d. Digital computer
196. ______ computer is small general purpose micro computer, but larger than
portable computer
 COMPUTER AWARENESS PDF
a. Hybrid b. Digital c. Desktop d. Laptop
Answer c. Desktop
197. Cathode Ray Tube is a form of .......
a. Keyboard b. Mouse c. Monitor d. Mother board
Answer c. Monitor
198. Trackball is a ...........
a. Input device b. Output device c. Programming language d. Software
Answer a. Input device
199. ............. computer is a medium sized computer
a. Micro b. Mainframe c. Super d. Mini Answer d. Mini
200. ........... computer are of large size
a. Micro b. Mainframe c. Super d. Mini Answer b. Mainframe
201. Note book, laptop,palm,hand-held computers are coming under the category
of......... computer
a. Digital computer b. Mainframe computer c. Portable computer d. Hybrid computer
Answer c. Portable computer
202. Light pen and joystick are ............
a. Algorithm b. Input devices c. Output devices d. Portals
Answer b. Input devices
203. Touch Screen is ............
a. Input device b. Output device c. Both a & b above d. None of these
Answer c. Both a & b above
204. ............ printer is the cheapest in terms of price and operating cost
a. Inkjet b. Laser c. Thermal d. Dot matrix Answer d. Dot matrix
205. .......... printer is a non-impact printer and is quite in working
a. Inkjet b. Laser c. Thermal d. Dot matrix Answer a. Inkjet
206. .......... are high-end printers
a. Inkjet b. Laser c. Thermal d. Dot matrix
Answer b. Laser
 COMPUTER AWARENESS PDF
207. ......... are used for plotting graphs and design on papers
a. Trackball b. Joystick c. Light pen d. Plotters
Answer d. Plotters
208. Daisy wheel, Drum, chain etc are the .............
a. Flow chart b. Mouse c. Key board d. Printers
Answer d. Printers
209. ........ are specific to users’ needs
a. System software b. Application software c. Assemblers d. Compilers
Answer b. Application software
210. Joshy, Perfumes are examples of .............
a. Operating system b. Computer languages c. Computer viruses d. Web portals
Answer c. Computer viruses
211. Which of the following is/ are operating systems
a. Windows b. Unix c. OS/2 d. All of these
Answer d. All of these
212. “MAN” stands for
a. Maximum Area Network b. Minimum Area Network
c. Main Area Network d. Metropolitan Area Network
Answer d. Metropolitan Area Network
213. Which of the following is a network topology
a. LAN b. WAN c. MAN d. BUS Answer d. BUS
214. Which of the following is a type of network
a. Ring b. Bus c. Star d. PAN Answer d. PAN
215. VOIP stands for ..........
a. Voice over IP b. Video over IP c. Viruses over IP d. Virtual over IP
Answer a. Voice over IP
216. The first web browser is
a. Mosaic b. Netscape c. Internet explorer d. Collabra
Answer a. Mosaic
 COMPUTER AWARENESS PDF
217. LAN stands for ...............
a. Limited Area Network b. Logical Area Network
c. Local Area Network d. Large Area Network
Answer c. Local Area Network
218. .......... are set of rules and procedures to control the data transmission over the
internet
a. IP address b. Domains c. Protocol d. Gateway
Answer c. Protocol
219. NOS stands for
a. Node operating system b. Non-open software
c. Network Operating system d. Non-operating software
Answer c. Network Operating system
220. ............... are system software to facilitate editing of text and data
a. MS Word b. Editors c. PowerPoint d. MS publisher
Answer b. Editors
221. Computers, combine both measuring and counting, are called :
a. Analog b. Digital c. Hybrid d. All of these
Answer c. Hybrid
222. In world today, most of the computers are :
a. Digital b. Hybrid c. Analog d. Complex
Answer a. Digital
223. Physical structure of computer is called :
a. Software b. Hardware c. Human ware d. All of these
Answer b. Hardware
224. In which type of computer, data are represented as discrete signals.
a. Analog computer b. Digital computer c. both d. Hybrid Computer
Answer b. Digital computer
 COMPUTER AWARENESS PDF
225. Which of the following is available in the form of a PC now?
a. Mainframe b. Microcomputer c. Minicomputer d. Both (B) & (C)
Answer b. Microcomputer
226. PARAM is an example of:
a. Super computer b. PC c. Laptop d. PDA
Answer a. Super computer
THANK YOU J
Contact Us @
dasjeet010@gmail.com

Comments